суббота, 15 сентября 2012 г.

Конспект уроку з інформатики.
2 клас, 2 урок


Тема. Пристрої, що використовуються для обчислення, опрацювання текстів, зображень, передавання повідомлень.
Мета: розглянути призначення пристроїв для обчислення, опрацювання текстів, зображень, передавання повідомлень, виконання вправ на розвиток уваги, логічного та критичного мислення. 
Тип уроку: засвоєння нових знань, умінь, навичок.
Обладнання та наочність: інструкції з ТБ, комп’ютери, презентація, навчально-розвивальна програма  «Компютерна азбука», «Стрільці по яблуках».
Хід уроку
І. Організаційний момент (2 хв)
Пролунав уже дзвінок,
Починається урок!
На уроці не куняй –
Інформатику вивчай!

ІІ. Логічна розминка (10 хв)
Виконання завдань у робочому зошиті.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу (10 хв)
Інформаційна хвилинка
1.     Чим комп’ютер допомагає людям?
2.     Де його застосовують?

Сьогодні ми з вами поговоримо про пристрої, які дозволяють виконувати різні обчислення, опрацьовувати текст, передавати інформацію на відстань та приймати її. Деякі з них підєднуються до комп’ютера, інші можуть працювати самостійно. Але хоча вони і працюють самостійно, інформація, яка знаходиться на цих пристроях, обробляється за допомогою комп’ютера.
Принтер – пристрій для виведення на друк тексту і зображень. Принтери можуть друкувати чорно-білі зображення та кольорові.
Сканер — це пристрій, за допомогою якого можна зчитувати статичне зображення реального об’єкта, наприклад, аркуша паперу, і подавати його у цифровому вигляді за допомогою двійкового коду з метою подальшого комп’ютерного опрацювання.
Такі операції можуть стосуватися розпізнавання письмового тексту, перетворення фотографій, зчитування штрих-кодів тощо. Існують різні типи сканерів: ручні, планшетні, барабанні, сканери для слайдів, штрих-кодів.
У найпоширеніших планшетних сканерах аркуш паперу розміщається всередині сканера. Зазвичай із ними працюють в установах та офісах.
Бувають також ручні сканери — ними проводять по поверхні аркуша. Такі сканери часто використовують у сучасних великих магазинах, наприклад, супермаркетах.
За допомогою спеціальних програм (систем оптичного розпізнавання символів) можна розпізнавати текст у зображенні, що введено зі сканера. Це дає можливість швидко вводити до комп’ютера надрукований текст.
Цифрова фотокамера — сучасний фотоапарат, що записує зображення до своєї пам’яті з попереднім поданням його у цифровому вигляді. На картці пам’яті можна одночасно зберігати кілька десятків і навіть сотень кольорових зображень.
За допомогою кабелю можна приєднати фотоапарат до комп’ютера, переписати кадри з пам’яті фотоапарата до пам’яті комп’ютера, а потім відобразити на екрані монітора, роздрукувати чи відправити електронною поштою.
Модем  — це пристрій для обміну даними між комп’ютерами через телефонну мережу. Модем перетворює цифрові дані, які надходять від комп’ютера, на аналогові сигнали (МОдулює), і навпаки (ДЕМодулює). Модем використовують, коли аналогові сигнали треба передавати за допомогою традиційних телефонних мереж.
Існує чимало різних типів модемів, але найчастіше використовують три типи: стандартний, цифровий та кабельний модеми. Стандартні модеми можуть бути внутрішніми або зовнішніми. Цифрові та кабельні модеми бувають лише зовнішніми, оскільки їх використання потребує передплати послуг телефонної або сервісної компанії.
Крім стандартних модемів у...(Будь ласка, качайте повну версію конспекту в PDF)

Комментариев нет:

Отправить комментарий